Up in the Air – Йоана Недева за пътя от медиите до международната търговия

Йоана, здравей! Твоя път в Walltopia започва със скок в дълбокото – от телевизията в международната търговия. Имат ли тези две пътеки пресечна точка? 

Много от уменията, които придобих в телевизията, намериха приложение и в ролята ми на търговец  – работа с кратки срокове, гъвкавост, отсяване на най-важното. За най-ценни, обаче, отчитам комуникационните ми умения, необходими за доброто представяне на една компания и продуктовото и портфолио на световната сцена. Било онлайн или в пряк контакт, това е важен момент от първоначалното ухажване на клиента и привличане на вниманието му. Също толкова важно е и умението да задаваш точните въпроси, за да опознаеш нуждите на клиента и изградиш подходяща търговска стратегия за конкретен клиент, пазар и проект.

Като водещ на времето, мястото ти е било пред картата на света. Днес, като част от екипа на Walltopia, обикаляш света за участия в международни търговски изложения, конференции, срещи с клиенти. Каква част от работата ти е свързана с пътувания и какво ти носят те?

На първо място пътуванията ми носят пряк контакт с клиентите ни – актуални и потенциални. Възможността за среща с тях обогатява търговската информация, с която вече разполагаме – за клиент или пазар, носи непосредствена обратна връзка за направеното от нас предложение и ни позволява по-бързо да правим промени, когато това е необходимо. Търговските изложения ми дават възможност и да се ориентирам добре в новите тенденции в индустрията, да установя реален контакт с наши партньори и да разгледам отблизо конкурентите ни.

 

Можеш ли да разкажеш повече за подготовката преди изложение от търговска гледна точка? 

Подготовката е много съществен момент, който започва поне месец преди всяко изложение. Първоначалните стъпки са изпращане на покани към широка клиентска база и тяхното приоритизиране. След това изготвям стратегия за всеки клиент индивидуално – какъв подход и план на действие би бил подходящ предвид неговия интерес/проект (пр. презентиране на конкретен наш продукт, за който още при подготовката съм определила впечатляващи акценти).

По време на пътуването програмата ми е изцяло запълнена с разговори и срещи във формална и в неформална среда – всяко търговско изложение има networking събития след приключване на официалния работен ден. Считам за успешно представяне тези изложения и пътувания, след които се връщам с подписани договори. Разбира се, процесът не е лек, понякога преговорите са дълги и изтощителни, но след реализиран проект идва и удовлетворението от добре свършената работа.

Пандемията внесе много промени и ограничения, свързани с пътуванията, които се отразиха пряко в международната търговия. Какъв беше най-важният урок за теб от този период? Възможно ли е да се прави устойчиво международна търговия дистанционно или технологиите не могат да заменят личния контакт?

Walltopia има 25 години опит в продажбите и производството от България към цял свят и в известен смисъл, пандемията не внесе нещо ново в начина, по който работим като търговци, извън намаления брой пътувания за срещи и изложения. По-сериозните предизвикателства за нас бяха в логистиката, от там – и в производството.

Колкото до въпроса за технологиите – мисля, че личния контакт не може да бъде напълно заменен от технологиите. Доверие и симпатия между хората се изгражда далеч по-лесно на живо, отколкото през екран. Но пък при вече изградени отношения, комуникацията спокойно може да продължи дистанционно.

И последно – твоята рецепта за успех в международната търговия?

Присъствие във всички канали на комуникация – на търговски изложения и в дигиталното пространство. Постоянна актуализация на портфолиото от продукти и услуги, развиване на клиентската база и, бих добавила, елегантна настойчивост в комуникацията и преговорите с клиенти 🙂

***

Кратка твоя визитка:

Позиция, на която си в момента: Мениджър продажби Актив Ентъртейнмънт

Позиция, на която си започнала: Специалист продажби

Година, в която си стартирала в Walltopia: 2019

Образование: Бакалавърска степен Финанси, Бакалавърска степен Аграрна икономика, Магистърска степен Финанси

To top